اگر همین لیست را که تفاوت چندانی با لیست اعلامی از سوی حسن روحانی در مراسم تحلیف روز گذشته نداشت ملاک قراردهیم، حداقل 01وزیر احتمالی دولت یازدهم وزرای باسابقه دولتهای هاشمی و خاتمی هستند.
روز سهشنبه هفته پیش بود که خبرگزاری تسنیم با ارائه لیستی از معرفی اسحاق جهانگیری به عنوان معاون اول رئیس جمهور خبر داد؛ چهره آشنای هر دو دولت خاتمی. وی در سال 1731در دولت آیتالله هاشمی رفسنجانی به اصفهان رفت و به جای غلامحسین کرباسچی استاندار اصفهان شد. گزینه معاون اولی حسن روحانی همچنین در دوره اصلاحات ابتدا بهعنوان وزیر معادن و فلزات به مجلس پنجم معرفی شد و پس از ادغام وزارتخانهها مسئولیت وزارت صنایع و معادن را بر عهده گرفت. او توانست با اخذ 021رای از مجموع 552رای، وزارت صنایع کابینه اول خاتمی را از آن خود کند و البته در کابینه دوم خاتمی نیز مجددا با اخذ 191رای از مجموع 062رای در مرداد ماه سال 08، یک دوره دیگر وزارت صنایع را تجربه کرد. این لیست که از احتمال حضور محمد شریعتمداری، عبدالرضا رحمانی فضلی، مجید انصاری و علی شمخانی به عنوان وزرای احتمالی برای تصدی وزارت کشور خبر داده بود نیز در دوگزینه با کابینه دولتهای خاتمی و هاشمی فصل مشترکی داشت.
محمد شریعتمداری وزیر بازرگانی هر دو دولت خاتمی بود که در کابینه دوم هم توانست با اخذ 502 رای از مجموع 562 رای مأخوذه وزیر 4سال دوم کابینه خاتمی باشد. وی اما در دولت هاشمی حضور نداشت. عبدالرضا رحمانی فضلی که بر اساس گمانهزنیهای رسانهای احتمال بیشتری برای معرفیاش به مجلس از سوی روحانی وجود دارد درحال حاضر رئیس دیوان محاسبات کشور است. او نمایندگی دوره چهارم مجلس شورای اسلامی از شیروان و قائممقامی شورایعالی امنیت ملی و معاون اجتماعی، فرهنگی رسانهای در دوره علی لاریجانی را نیز در کارنامهاش دارد.
برتری رحمانی فضلی به دلیل آنکه در سوابق وی فعالیت در حوزههای گوناگون سیاست، فرهنگ، اجتماع و اقتصاد دیده میشود، مشهود است. مضافا آنکه رویکرد اجتماعی و توسعه محور او نیاز گفتمان اعتدال رئیس جمهور منتخب هم هست. مجید انصاری هم البته وضعیتی مشابه گزینه قبلی دارد؛ او نه در کابینه هاشمی و نه در کابینه خاتمی سمتی داشت و تنها درسال آخر ریاست جمهوری خاتمی به عنوان معاون حقوقی و پارلمانی رئیس جمهور در هیأت دولت حضور داشت. شمخانی اما وضعیتی متفاوت از دو گزینه قبلی دارد. وزیر کشور احتمالی دولت روحانی گرچه در دولت هاشمی رفسنجانی پستی نداشت، اما توانست در هر دو کابینه خاتمی با اخذ رای قابل توجهی وزارت دفاع و پشتیبانی نیروهای مسلح را از آن خود کند. شمخانی در کابینه اول با اخذ 152رای از مجموع 161 رای مأخوذه و در کابینه دوم خاتمی با اخذ 591رای از مجموع 862 رای مأخوذه مجددا پست وزارت دفاع را تحویل گرفت.
این لیست اما وزارت اطلاعات را به نام یکی از آقایان محسن قمی و سید محمودعلوی زده است. حجتالاسلام محسن قمی که متولد 9331است در مسئولیتهایی ازجمله عضویت در مجلس خبرگان رهبری به نمایندگی از مردم تهران در دوره سوم و نمایندگی ولیفقیه در دانشگاهها و مراکز آموزش عالی و معاونت امور بینالملل دفتر مقام معظم رهبری به این نظام خدمت کرده است و مانند دیگر گزینه احتمالی این پست یعنی سید محمود علوی در هیچ یک از دو کابینه هاشمی و خاتمی نبوده است. علوی را جزو حلقه اصلی یاران حسن روحانی می دانند و او در اولین حضور روحانی در مجلس نیز رئیس جمهور منتخب را همراهی می کرد.
وزارت خارجه اما ظاهرا قرار است به محمدجوادظریف برسد؛ فردی که نه در دولت خاتمی و نه در دولت رفسنجانی تصدی هیچ یک از وزارتخانهها را نداشت. ظریف در کارنامه خود 5سال نمایندگی ایران در سازمان ملل متحد، دستیار ارشدی وزیر امور خارجه، معاون حقوقی و بینالمللی وزارت امورخارجه و مشاور سرکنسولگری در سانفرانسیسکو، ریاست کمیسیون فرهنگی یونسکو، ریاست کنفرانس آسیایی نژادپرستی و تبعیض نژادی، عضویت گروه شخصیتهای برجسته گفتوگوی تمدنها، ریاست کمیسیون خلعسلاح مللمتحد - نیویورک و ریاست کمیته متخصصین گفتوگوی تمدنها را دارد و از افراد نزدیک به روحانی شناخته میشود. دبیری شورایعالی امنیت ملی هم ظاهرا قرار است به محمد فروزنده برسد؛ فردی که وزارت دفاع دوره هاشمی را در کارنامه خود دارد. وی در کابینه دوم دولت هاشمی با اخذ 332رای از مجموع 832رای توانست 4سال تصدی بر این وزارتخانه را در کارنامه خود بگنجاند. وی هماکنون رئیس بنیاد مستضعفان و جانبازان به حکم مقام معظم رهبری و عضو مجمع تشخیص مصلحت نظام است.
محمد علی نجفی را برای وزارت آموزش و پرورش معرفی کردهاند؛ فردی که فصل مشترک کابینه هاشمی و روحانی را پررنگتر میکند. وی که در کابینه دوره چهارم یعنی زمان نخستوزیری میرحسین موسوی هم صاحب وزارتخانه آموزش و پرورش بود توانست در کابینه اول دولت سازندگی با اخذ 061رای از مجموع 852 رای مأخوذه راهی این وزارتخانه شود. مجلس همچنین وی را برای کابینه دوم هاشمی مناسب دانست و او با اخذ 741رای از مجموع652 رای مأخوذه مجددا وزیر آموزش و پرورش شد.
وزارت علوم، تحقیقات و فناوری هم ظاهرا قرار است بهنام رضا مکنون زده شود. وی که سابقه حضور در دولتهای قبل از روحانی را ندارد هم اکنون عضو هیأت علمی دانشگاه صنعتی امیر کبیر بوده و ظاهرا دارای سوابق علمی ارزشمندی است.
این لیست علی جنتی را به عنوان وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی معرفی میکند؛ وی فرزند آیتاللهجنتی دبیر شورای نگهبان است و گرچه در هر دو کابینه هاشمی حضوری نداشت اما از سیاستمداران نزدیک به آقای هاشمی محسوب میشود. جنتی از سال 1731 تا 7731 در معاونت بینالمللی وزارت ارشاد بوده و با علی لاریجانی، مصطفی میرسلیم و عطاالله مهاجرانی، وزرای ارشاد پیشین در دولتهای اکبر هاشمی رفسنجانی و محمد خاتمی همکاری داشته است. وی در دوره ریاست جمهوری هاشمی و خاتمی به عنوان سفیر ایران در کویت منصوب شد. جنتی در دوره اول ریاست جمهوری محمود احمدینژاد برای مدت کوتاهی معاونت سیاسی وزارت کشور را برعهده داشت و بعد از آن دوباره به سمت سفیر ایران در کویت منصوب شد. نامزد احتمالی وزارت ارشاد دولت حسن روحانی همچنین 3سال بهعنوان معاون امور بینالملل و 3سال هم بهعنوان قائممقام سازمان فرهنگ و ارتباطات اسلامی فعالیت کرده است. بیژن نامدار زنگنه که در این لیست به عنوان وزیر نفت دولت روحانی معرفی شده است، صاحب سهم قابل توجهی از حضور در دولتهای هاشمی و خاتمی است. او علاوه بر اینکه در کابینه دوم وسوم میرحسین موسوی عهدهدار وزارتخانه جهاد سازندگی بود،. در کابینه اول هاشمی توانست با اخذ 542رای از مجموع 752 رای مأخوذه به عنوان وزیر نیرو انتخاب شود و در کابینه دوم دولت هاشمی نیز مجددا با اخذ 202رای از مجموع 752 رای مأخوذه صاحب تصدی بر وزارت نیرو شد.
بیژن نامدار زنگنه در دوران خاتمی هم همچنان وزیر باقی ماند. او در کابینه اول خاتمی با اخذ 312رای از مجموع 662 آرای موخوذه برای پست وزارت نفت انتخاب شد و خاتمی او را در کابینه دوم خود مجددا برای وزارتخانه نفت به مجلس معرفی کرد و او یکبار دیگر با اخذ661رای از مجموع 652 رای مأخوذه تا مرداد سال 08 به عنوان وزیر نیرو باقی ماند. محمد باقر نوبخت را هم به عنوان وزیر اقتصاد و دارایی دولت روحانی معرفی کردهاند. وی که دکتری اقتصاد از دانشگاه انگلستان دارد هم اکنون بهعنوان معاون پژوهشهای اقتصادی مرکز تحقیقات استراتژیک مجمع تشخیص مصلحت نظام و دبیرکل حزب اعتدال و توسعه، فعالیت میکند. اگر چه در کابینه هاشمی حضور نداشت اما وی را از نزدیکان به آیتالله هاشمی رفسنجانی میدانند. نوبخت سخنگوی ستاد انتخاباتی روحانی در روزهای مبارزات انتخاباتی وی بود. درج نام علی ربیعی و محمد شریعتمداری به عنوان وزرای کار، رفاه و تأمین اجتماعی نیز فصل مشترک کابینه یازدهم را با کابینه دولتهای سازندگی و اصلاحات بیشتر میکند. ربیعی که معروف به عباد است مسئول اجرایی دبیرخانه شورای امنیت ملی در دوره ریاستجمهوری سیدمحمد خاتمی و عضو کمیته سهنفری تحقیق قتلهای زنجیرهای بود. وی همچنین مدرس دانشگاه تهران، عضو هیأت علمی دانشگاه پیامنور، محقق و نویسنده در حوزه جامعهشناسی سیاسی و مدیریت و مشاور اجتماعی سیدمحمد خاتمی طی سالهای 6731 تا 4831 بوده است. ربیعی را از دوستان و معتمدان خاتمی میدانند. او مشاور اجتماعی خاتمی در دوره هشتساله ریاستجمهوری وی بوده است. محمد شریعتمداری هم وزیر بازرگانی دولت خاتمی بود که علاوه بر حضور در کابینه اول توانست با اخذ 501 رای از مجموع 562 رای مأخوذه مجددا در 4سال دوم عمر دولت خاتمی وزیر بازرگانی باقی بماند.
وزارت جهادکشاورزی هم که ظاهرا قرار است به محمود حجتی برسد. وی که تحصیلکرده رشته مهندسی عمران است در دوره اول ریاستجمهوری سیدمحمد خاتمی با اخذ 981رای از مجموع 552رای بهعنوان وزیر جهاد کشاورزی و در دوره دوم ریاست جمهوری خاتمی با اخذ 371رای از مجموع 162رای مأخوذه بهعنوان وزیر جهادکشاورزی از مجلس رأی اعتماد گرفت و تا پایان دولت در این سمت ماند. عباس آخوندی که در دولت دوم آیتالله هاشمی رفسنجانی بهعنوان وزیر مسکن و شهرسازی به مجلس معرفی شد توانست با اخذ 191رای از مجموع 252 رای مأخوذه به وزارت برسد. وی دکتری اقتصاد سیاسی دارد.
وزیر صنایع دولت هاشمی رفسنجانی هم ظاهرا قرار است درکابینه روحانی به وزارت صنعت برسد. محمدرضا نعمتزاده با اخذ 712رای از مجموع 752رای توانست عهدهدار وزارت صنایع هاشمی شود. او همچنین در کابینه دوم هاشمی با اخذ 491رای وزیر صنایع باقی ماند. همچنین معاونت وزارت نفت در امور پتروشیمی در کابینههای خاتمی و معاونت وزارت نفت در امور پخش و پالایش را در کابینه احمدینژاد بهعهده داشتهاست. نعمتزاده در دولت احمدینژاد مشاور ویژه وزیر نفت بود که پس از مصاحبه با روزنامه اعتماد و انتقاد از عملکرد احمدینژاد و متفاوت دانستن وی با رجایی، بلافاصله از این سمت برکنار شد.
اکبرترکان نیز که بهعنوان مشاور ارشد و رئیس گروه مشاورین رئیسجمهور معرفی خواهد شد در هر دو دولت رفسنجانی به عنوان وزیردفاع و پشتیبانی و همچنین راه و ترابری حضور داشت و در دور اول با اخذ 242رای و در دور دوم با اخذ 671رای، رای اعتماد مجلس را از آن خود کرد.